Kwetsbaren demonteren e-waste voor Krommenhoek Metals

Voor het demonteren van elektronisch afval schakelt schroothandel Krommenhoek Metals regelmatig mensen in met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Dat is niet alleen een maatschappelijke afweging, maar ook een zakelijke. “Ik kan klanten hier met een goed gevoel mee naartoe nemen.”

‘Vertrouwen kweken en waardering, dààr draait ’t om’

Computers, serverkasten en ander elektronisch schroot… Eigenlijk alles waar een stekker aan zit, behalve beeldschermen en koelkasten wordt uit elkaar geschroefd en ontmanteld in de demontagehal van Stichting Samen Werken in Bergen op Zoom. De hal is ingericht volgens de RIVM-richtlijnen, zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Overal staan grote bakken en zakken met elektromotoren, printplaten, ijzer, kunststof, bedrading en andere materialen. Het is belangrijk om tijdens het demontageproces zoveel mogelijk verschillende componenten te scheiden: hoe fijnmaziger de demontage, hoe groter de bijdrage aan de circulaire economie.

De Somalische Baschir Hassan Ramadaan is blij met het werk, dat hij bij de stichting doet voor Krommenhoek Metals. In zijn geboorteland legde hij vloeren, maar in de vijf jaar dat hij in Nederland is, merkte hij dat het lastig – zo niet onmogelijk – was om hier aan het werk te gaan. Nu demonteert hij vier dagen per week e-waste. “Ze hebben me hier goed geholpen. Ik vind dit werk afwisselend, zelfs leuker dan mijn oorspronkelijke baan”, lacht hij, terwijl hij met een schroefboormachine een pc-kast uit elkaar draait.

Krommenhoek Metals brengt gemiddeld een keer per week een lading elektronisch afval bij de stichting, waar zo’n 20 cliënten werken op de afdeling demontage. “Zodra we een belletje krijgen dat er weer een lading gedemonteerd is, pikken we het weer op, zodat we een klein gedeelte kunnen hergebruiken en de rest wordt klaargemaakt voor recycling door onze computer- en elektronica-recyclingafdeling”, vertelt Robert Schlömer, accountmanager bij Krommenhoek Metals uit Rotterdam, dat hoofdzakelijk oud ijzer en oude metalen inzamelt.

Zelfredzaamheid stimuleren

Samen Werken richt zich op kwetsbare doelgroepen: mensen die beschadigd en ontmoedigd zijn en (nog) niet functioneren in het reguliere werkveld. Het gaat zowel om vluchtelingen, voormalig daklozen, mensen met een verslavingsverleden, mensen die te maken hebben met reclassering, personen met een beperking of mensen die ernstig ziek zijn (geweest) of een ongeval hebben gehad. “Wij stimuleren mensen zonder of met een onduidelijk arbeidsmarktperspectief tot zelfredzaamheid, door ze sociaal te activeren met maatschappelijk nuttige werkzaamheden”, licht operationeel directeur Ger Wierckx toe. “Vertrouwen kweken en gewaardeerd worden, daar draait het hier om.”

Dat merkt ook Angela Valenzuela, een energieke Spaanse, die je zou kunnen omschrijven als de ‘vliegende keep’ bij de stichting. “Ik sta achter de bar in de kantine, pak dozen uit met ladingen afgedankte elektronica, maar heb ook stoelhoezen genaaid. En wie denk je dat hier het laminaat heeft gelegd, samen met haar vriend?”, lacht Angela met een glimlach van oor tot oor. Ze is enorm opgefleurd van het werk hier. “En datzelfde zie ik gebeuren bij andere mensen die hier komen. Dat is toch geweldig?”

Werken beste manier van zorg

Of het nu gaat om het demonteren van e-waste, het ruimen van zwerfvuil, tuinonderhoud, verhuizingen, of het maken en onderhouden van gebruikte fietsen, er wordt altijd wel iets passends gevonden bij de stichting Samen Werken. “Werken is de beste manier van zorg. In ons programma leer je – met behoud van je uitkering – wat structuur is en welke voordelen daaraan zitten. Je leert hoe je je gedraagt op een werkvloer en hoe je je opstelt tegenover je collega’s. En sommige mensen ontdekken ook nieuwe talenten”, vertelt Wierckx.

Volgens Schlömer – die gemiddeld één dag in de week te vinden is bij de stichting in Bergen op Zoom, geeft dat een goed gevoel. “Niet alleen vanuit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook omdat hier volgens de WEELABEX-norm gewerkt wordt.” Deze afkorting staat voor Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence, een standaard voor inzameling, opslag, transport, verwerking, recycling en hergebruik van apparaten. “Dat betekent dat het werk hier professioneel en procesmatig verloopt en dat de controles nauwlettend zijn. Bovendien stijgt de productiviteit alsmaar. Ik kan klanten hier altijd met een goed gevoel mee naartoe nemen.”

Ester Schop

Terug