Schrootprijzen tonen zich redelijk stabiel

Marktupdate: schrootprijzen tonen zich redelijk stabiel

De oud ijzer schrootprijzen in Nederland houden de afgelopen tijd een redelijk stabiel prijsniveau vast. Eind januari lieten de schrootprijzen voor oud ijzer een lichte daling zien in de prijs per ton. Dit was echter van korte duur; de schrootprijzen veerden in de 2e week van februari weer op. Een duidelijk aanwijsbare reden hiervoor is de lichte groei van de wereldwijde staalproductie. De verhoogde productie van nieuw staal heeft duidelijk gezorgd voor een toegenomen vraag naar schroot.Oud ijzer berg bij Krommenhoek Metals in Rotterdam - kopie

Een positieve trend is ook te zien op de non-ferro markt. Op de Londen Metal Exchange schieten de koersen van diversen oude metalen zoals bijvoorbeeld koper, aluminium en lood dagelijks op en neer. Dit resulteert dagelijks in behoorlijk fluctuerende waarden voor oude metalen. Ondanks deze risicovolle situatie blijven de schrootprijzen wel redelijk op pijl. Kijk voor de actuele schrootprijzen, maar ook voor een historisch overzicht op onze schrootprijzen pagina.

De algemene tendens in de markt voor nieuw staal is op zijn zachtst gezegd gematigd te noemen. Vorige week werd via Staalnieuws.nl al bekend dat mega concern Thyssenkrupp in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere omzet en lagere winst heeft gedraaid. Ook melden zij over Tata Steel slecht nieuws, Tata Steel draaide het slechtste kwartaal dat het in de laatste 3 jaar heeft geboekt.

Het eerder genoemd lichtpuntje voor de schrootprijzen: de wereldwijde staalproductie is vooralsnog met 0,8% gestegen ten opzichten van dezelfde periode vorig jaar, heeft op de nieuw staalprijzen een andere invloed. Deze productiestijging moet wel gebaseerd zijn op een toegenomen vraag, want toegenomen productie heeft een drukkende werking op de staalprijzen als de vraag uit blijft. Een bijzondere wetenswaardigheid is dat deze stijging niet (alleen) te danken is aan grootmachten zoals bijvoorbeeld China, maar ook Europa draagt haar steentje bij met een stijging van maar liefst 5,4%.

De staalprijzen zijn de laatste paar weken vrij stabiel. Eind vorig jaar werden door diverse partijen grote staalprijs stijgingen verwacht, Staalnieuws.nl heeft hier, vooralsnog terecht, haar kritische kanttekening bij geplaatst.

©Krommenhoek Metals b.v. i.s.m Staalprijzen.nl

Terug