De beste manier om data te vernietigen

De meeste bedrijven weten het inmiddels wel. Harde schijven en andere elektronische datadragers kunnen niet zomaar worden afgedankt. In de eerste plaats bevatten deze gegevensdragers veel data die u liever niet op straat wilt hebben. Daarnaast bestaat een harde schijf uit waardevolle grondstoffen en het is belangrijk om daarvan zoveel mogelijk terug te winnen.

Doe het zelf – datavernietiging

We zien geregeld harde schijven voorbijkomen waarbij is geprobeerd om de data te vernietigen. Een paar voorbeelden:

  • Erop slaan met een hamer
  • Onder water dompelen
   Dit heeft allebei geen zin. De harde schijf werkt niet meer, maar een specialist kan de data weer terughalen.
  • Een gat door de harde schijf boren
   Als er een groot aantal gaten wordt geboord, werkt dit. Maar het bemoeilijkt recycling. Bovendien kan er bij telefoons/tablets brand ontstaan wanneer de lithium-ion batterij beschadigd raakt. Bij Krommenhoek accepteren we deze toestellen niet. 
  • Degaussing (blootstellen aan magnetisme)
   Soms gaat dit goed, soms niet. Het is niet te achterhalen of de data inderdaad zijn vernietigd, of alleen de printplaat. De schijf met alle data zit in een zogenaamde kooi van Faraday en is beschermd tegen een hoge mate van magnetisme.
  • Formatteren
   Dit werkt niet. Alleen de ‘inhoudsopgave’ van de harde schijf wordt gewist, dus de verwijzingen naar waar de data staan opgeslagen. De data zelf blijven gewoon aanwezig.

  De genoemde methodes hebben dus nadelen of werken simpelweg helemaal niet. Vaak kan een specialist data relatief snel weer herstellen, door de schijf op een andere manier uit te lezen.

  Er zijn andere methodes die soms wel kunnen werken. Maar die brengen gevaar van letsel met zich mee, of ze zijn heel arbeidsintensief. Bovendien is het meestal niet te controleren of de data écht vernietigd zijn.

  Datavernietiging op de juiste manier

  Professionele bedrijven zoals Krommenhoek zijn gespecialiseerd in datavernietiging. Wij gebruiken beproefde methodes om data voor 100% te vernietigen. Er vindt ook altijd een controle plaats, om zeker te weten dat de vernietiging succesvol is geweest.

  Harde schijven wissen

  We zagen al dat simpelweg formatteren niet voldoende is. Toch is het goed mogelijk om data van harde schijven te wissen. Krommenhoek Metals maakt gebruik van gecertificeerde WipeDrive-software. Een toonaangevend pakket dat ons de keuze biedt uit maar liefst twintig verschillende wis-protocollen. Standaard werken we met NIST 800-88, een internationale standaard op het gebied van datawiping. Data in een bepaald patroon wordt overschreven met andere data, in feite met nulletjes en eentjes. Dit zorgt voor permanente verwijdering van de oorspronkelijke data. Na het wipen kan een harde schijf opnieuw worden ingezet. Daarom is dit de meest duurzame optie: uw oude hardware behoudt de maximale waarde.

  Vertrouwen is goed, controle is beter

  Na het wissen van de harde schijf controleert onze software of alle data is vernietigd. Bij het wipen van een hele partij schijven genereert de software ook een wipe-report. Daarin staan alle harde schijven vermeld, maar het bevat ook een gedetailleerd overzicht van de hardware.

  Shredden van harddisks

  Soms is een harde schijf beschadigd en kan deze niet of niet helemaal worden gewiped. Krommenhoek beschikt ook over een shredder, speciaal voor gegevensdragers. Op deze manier worden harde schijven en alle aanwezige data alsnog veilig vernietigd. Onze shredder verwerkt de harde schijf tot een snippergrootte conform DIN66399 beschermingsgraad 3, veiligheidsniveau H5. Dit betekent in gewone mensen-taal dat het terughalen van data technisch onmogelijk is.

  Voordat ze in de shredder belanden, worden alle harde schijven uitgebreid geregistreerd: part nummer, serienummer, merk, model en capaciteit. Ook hier wordt een uitgebreide vernietigingsverklaring gegenereerd. Daarmee kunt u aantonen dat oude harddisks op vakkundige wijze zijn vernietigd.

  Het geshredderde materiaal wordt in een fabriek gescheiden. Daardoor kan het grootst mogelijke percentage grondstoffen (zoals aluminium) worden herwonnen.

  AVG- en auditproof

  De AVG stelt dat gegevens veilig moeten worden vernietigd zodra de wettelijke bewaartermijn is verstreken, of wanneer datadragers worden afgedankt. Naast deze wettelijke verplichting wilt u tijdens een eventuele audit kunnen aantonen dat u data op veilige en bekwame wijze heeft laten vernietigen. Onze certificaten zijn volledig AVG- en auditproof!

  Naast reguliere harde schijven is Krommenhoek ook in staat om datatapes (LTO/DLT), USB-drives, SSD’s, telefoons, tablets, CD’s en diskettes datavrij te maken of te vernietigen.

  Alles onder één dak

  Het vernietigen van datadragers is vaak onderdeel van een opruimactie. Daarbij kan het afdanken van uw oude elektronica, metalen én kantoorinventaris een hele klus zijn. Krommenhoek kan u al dit werk uit handen nemen. Een fijne wetenschap, zeker in deze tijden met een ongekend krappe arbeidsmarkt. Het is zelfs mogelijk om complete ruimtes of kantoren door ons te laten leegruimen.

  Krommenhoek beschikt onder meer over een actueel ISO-9001, -14001 en WEEELABEX certificaat. Bovendien kunnen wij u indien gewenst een volledig werkplan aanbieden. Zo kunt u altijd aantonen dat alle werkzaamheden die door ons op uw terrein zijn uitgevoerd, professioneel en veilig hebben plaatsgevonden.

Terug