Over aluminium

Aluminium is wereldwijd een van de meest gebruikte metaalsoorten. Er zijn heel veel toepassingen. Onder meer bij auto’s, vliegtuigen, constructies in de bouw, signaleringsborden, offsetplaten, lichtmasten, raamprofielen, constructies in de bouw en ook in je huishoudelijke apparatuur vind je aluminium. Voor oud en afgedankt aluminium wordt de verzamelnaam ‘oud aluminium’ gebruikt.

De verwachting is dat de vraag naar aluminium de komende jaren groot zal blijven of zelfs zal toenemen. De wereldbevolking groeit nog altijd. Bovendien neemt in grote delen van de wereld de welvaart toe, wat ook veel effect heeft op het gebruik en afvoeren van oud aluminium. Denk bijvoorbeeld aan een toename van de frisdrankconsumptie en daarmee het gebruik van aluminium blikjes. 

Iets dichterbij zien we steeds meer zonnepanelen verschijnen op de Nederlandse en Europese daken. Die liggen allemaal op aluminium frames. Verder wordt dit metaal veel verwerkt in de carrosserie van elektrische voertuigen, om het gewicht van de zware accu’s enigszins te compenseren. 

Je kunt je oude aluminium inleveren bij Krommenhoek Metals, wij recyclen op duurzame wijze je oude aluminium waardoor het moeiteloos hergebruikt kan worden. Bereken hieronder de prijs die je ontvangt voor je oude aluminium.

Laatste prijswijziging 17-07-2024


Oude metalen
Product
Staalpas prijs Staalpas prijs
Staalpas + instant payment prijs Staalpas + instant payment prijs
Standaard prijs Aantal kg Prijs
Oud koper handgepeld prijs € 7,50  - Staalpas prijs € 7,60  - Staalpas + instant payment prijs € 7,40 0,00
Koper prijs € 6,60  - Staalpas prijs € 6,70  - Staalpas + instant payment prijs € 6,50 0,00
Oud messing prijs € 4,25  - Staalpas prijs € 4,35  - Staalpas + instant payment prijs € 4,15 0,00
Oud brons prijs € 5,10  - Staalpas prijs € 5,20  - Staalpas + instant payment prijs € 5,00 0,00
Oud kabel prijs € 2,30  - Staalpas prijs € 2,40  - Staalpas + instant payment prijs € 2,20 0,00
Oud lood prijs € 1,35  - Staalpas prijs € 1,40  - Staalpas + instant payment prijs € 1,25 0,00
Oud zink prijs € 1,30  - Staalpas prijs € 1,35  - Staalpas + instant payment prijs € 1,20 0,00
Oud aluminium prijs € 1,05  - Staalpas prijs € 1,10  - Staalpas + instant payment prijs € 1,00 0,00
Oud RVS prijs € 1,05  - Staalpas prijs € 1,10  - Staalpas + instant payment prijs € 1,00 0,00
Oude accu prijs € 0,50  - Staalpas prijs € 0,55  - Staalpas + instant payment prijs € 0,45 0,00
Oude elektromotoren prijs € 0,55  - Staalpas prijs € 0,60  - Staalpas + instant payment prijs € 0,50 0,00
Grondkabel prijs € 0,85  - Staalpas prijs € 0,90  - Staalpas + instant payment prijs € 0,80 0,00
Auto kabelbomen € 2,65  - Staalpas prijs € 2,75  - Staalpas + instant payment prijs € 2,55 0,00
Oude transformator blokjes € 0,46  - Staalpas prijs € 0,47  - Staalpas + instant payment prijs € 0,45 0,00
Oud ijzer prijs € 0,21  - Staalpas prijs € 0,22  - Staalpas + instant payment prijs € 0,20 0,00
Gruis ijzer prijs € 0,18  - Staalpas prijs € 0,19  - Staalpas + instant payment prijs € 0,17 0,00
Aluminium pvc kabel € 0,50  - Staalpas prijs € 0,55  - Staalpas + instant payment prijs € 0,45 0,00
Aluminium offset drukplaten € 1,60  - Staalpas prijs € 1,65  - Staalpas + instant payment prijs € 1,55 0,00
Oud widia prijs € 13,00  - Staalpas prijs € 13,00  - Staalpas + instant payment prijs € 12,50 0,00
IJzer-draaisel (of -draailingen) € 0,17  - Staalpas prijs € 0,18  - Staalpas + instant payment prijs € 0,16 0,00
Aluminium velgen van auto's € 1,55  - Staalpas prijs € 1,60  - Staalpas + instant payment prijs € 1,50 0,00
Papier en karton prijs € 0,01  - Staalpas prijs € 0,01  - Staalpas + instant payment prijs € 0,01 0,00
Totaal: 0,00

De prijs van oud aluminium

Net als voor alle andere soorten oud metaal, geldt dat de aluminium prijs afhangt van de wereldwijde vraag en aanbod.

Krommenhoek Metals baseert de aluminium prijs op de werkelijke vraag en aanbod van diverse aluminiumfabrieken in Europa. Laten we als voorbeeld uitgaan van een situatie waarin de autoverkopen in dit werelddeel stijgen. Dan is de kans groot dat er meer behoefte komt aan schroot, bij de aluminiumfabrieken die leveren aan de automobielindustrie. Dus stijgen de prijzen. Andersom geldt: lagere autoverkopen betekent minder vraag en daarmee lagere prijzen. In elektrische auto’s wordt meer aluminium gebruikt, je kunt je dus voorstellen dat met de nieuwe wetgeving deze vraag zal blijven stijgen. 

Niet elke soort aluminium is gerelateerd aan de Londen Metal Exchange. Toch geven de LME koersen een goede indicatie van de actuele schrootprijzen voor aluminium.

Het behalen van klimaatdoelen

Wereldwijd willen overheden de klimaatdoelen halen. Zo heeft Nederland zich gecommitteerd aan een verlaging van de broeikasgassen met 55% in 2030, vergeleken met de datum van ondertekening van het klimaatverdrag (bron: klimaatdoelen . Dit brengt onder meer met zich mee dat aluminiumproducenten hun uitstoot moeten terugdringen. Daarvoor zijn tal van verschillende oplossingen mogelijk. Fabrieken investeren veel geld in die ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld productie met waterstof als alternatief voor de vervuilende cokes. En er zal vaker schroot worden ingezet als grondstof, vanwege de veel energiezuinigere productie met minder CO2 uitstoot tot gevolg.

De voordelen van aluminium recyclen

Het produceren van nieuw aluminium is een enorm kostbaar proces. Dat maakt het gebruik van oud aluminium als grondstof bij die productie, economisch gezien heel interessant. Het schroot kan oneindig vaak worden gerecycled tot nieuw aluminium. Omdat je afgedankt oud aluminium kunt gebruiken voor productie van nieuw metaal, noemen we het ook wel een secundaire grondstof. 

Naast het kostenaspect levert de inzet van aluminium schroot een serieuze C02 besparing op. Het alternatief is namelijk de productie van nieuw aluminium met bauxiet, dat in traditionele mijnen wordt gedolven uit de aarde. 

Voor aluminium schroot heeft Krommenhoek Metals zelfs een ‘end-of-waste status’ (in het Nederlands: ‘einde-afval status’) certificering behaald. Daarmee mogen wij het officieel als grondstof leveren aan fabrieken. Op die manier dragen we eraan bij dat ruwe grondstoffen in de aarde onaangetast kunnen blijven.

Feit: productie van nieuw aluminium uit aluminium schroot verbruikt 95% minder energie dan met ruwe grondstoffen als bauxiet, cokes etc.

Primair en secundair schroot 

Bij oud aluminium kunnen we twee soorten schroot onderscheiden: primair (prime aluminium) en secundair. Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen aan je uit.

Primair schroot

Aluminium schroot, dat is gerelateerd aan de London Metal Exchange, is meestal primair. Dit kan bijvoorbeeld de vorm hebben van profielen, plaatmateriaal, offsetplaten afkomstig van drukkerijen, zuiver aluminium draad of ACSR draad (aluminium met ijzer). Hieruit maken gieterijen aluminium billets of plakken, die vervolgens naar extrusie- en/of walsbedrijven gaan. De meest bekende aluminium series zijn de aluminium 6000 en de aluminium 6082, wat een meer specifieke aluminiumlegering is. De eindproducten zijn onder meer terug te vinden in de kozijnen bouw, verpakkingsindustrie en frisdrankblikjes.

Krommenhoek Metals heeft al jarenlang een goede samenwerking met veel van deze gieterijen over de hele wereld. Op deze manier heeft Krommenhoek Metals een groot aandeel in het recyclen van het Nederlandse aluminium. 

Secundair schroot

Secundair aluminium schroot wordt vooral ingezet bij gieterijen die produceren voor de automobielindustrie. Het wordt daar aangeleverd als potten, pannen, borden, gietaluminium, draaisel, blikjes, ladders, velgen, etc.

De gieterijen leveren het aluminium voornamelijk als broodjes en blokken. Het zogenoemde ADC 12 aluminium is afkomstig van Aziatische gieterijen. In Europa produceren ze vooral de din 226 ingots, AlSi9Cu3 of bijvoorbeeld de AlSi12 ingots. Van die ingots worden motorblokken en versnellingsbakken gegoten.

Krommenhoek Metals verhandelt ook ingots.

 

Aluminium inleveren

Het inleveren van je aluminium, kan bij de inlever straten van Krommenhoek Metals in Rotterdam of in het Westland .

Stuur een Whatsapp of bel direct als je vooraf een prijsopgave wilt ontvangen van onze experts. We vertellen je graag meer over onze processen duurzame recycleprocessen. 

Wil je oud aluminium van een machinefabriek, scheepswerf of ander metaalbewerkingsbedrijf verantwoord en gecertificeerd afvoeren? Dan kunnen wij je ontzorgen, met onze lekvrije palletbox en/of containerservice. Deze service is beschikbaar in heel Nederland.

Direct een prijs opvragen? Upload je foto

Veelgestelde vragen oud aluminium

Wat is de aluminium prijs?

De aluminiumprijs wisselt continue en wordt bij Krommenhoek Metals dagelijks ge-update op schrootprijzen.

Wat doet de aluminium prijs?

De aluminiumprijs kun je direct bekijken op onze aluminium prijs pagina: oud aluminium prijzen.

Wat zijn de voordelen van Krommenhoek Metals?

Wij zorgen voor een snelle betaling, hebben een transparante werkwijze, opereren duurzaam en verlenen uitstekende service.

Waarom met uw oud aluminium naar Krommenhoek Metals?

Wij zorgen ervoor dat je oud aluminium duurzaam wordt gerecycled, voeren een transparante prijsvorming, uitstekende service en een snelle betaling