Blogartikel over Katalysator Recycling

Elk voertuig die gebruik maakt van een uitlaat, zorgt voor een uitstoot van schadelijke stoffen. Om deze schadelijke stoffen tot het minimum te beperken, hebben zowel auto’s als vrachtwagens een katalysator in het uitlaatsysteem. In deze blog leest u hoe een katalysator precies werkt, waarom het recyclen hiervan zo belangrijk is en hoe wij bij Krommenhoek Metals hiermee omgaan. Benieuwd wat het recyclen van een katalysator jou kan opleveren? Lees dan snel verder!

De werking van een katalysator

De katalysator in het uitlaatsysteem van een voertuig zorgt ervoor dat schadelijke stoffen, die door de motor worden uitgestoten, geneutraliseerd worden. Door een chemische reactie worden de schadelijke gassen veranderd in onschadelijke stoffen. Alle katalysatoren bevatten waardevolle edelmetalen, die uiteindelijk voor de katalyse zorgen.

Een katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, onder de auto of vlak na de motor. In de katalysator zelf bevindt zich een keramisch blok met een honingraatstructuur. De honingraat is geïmpregneerd met verschillende edelmetalen, zoals platina, palladium en rhodium. Deze metalen zorgen ervoor dat schadelijke stoffen geneutraliseerd worden en veranderen in stikstof, koolstofdioxide en water. De gassen, die nu gezuiverd zijn, verlaten het voertuig via de uitlaat.

Sinds 1992 is het verplicht voor voertuigen om een katalysator te hebben in het uitlaatsysteem. Alleen dan voldoet u aan de gestelde milieueisen van de Nederlandse overheid.

Waarom katalysator recycling?

Het recyclen van katalysatoren is waardevol om een aantal verschillende redenen. Een van de hoofdredenen is redelijk vanzelfsprekend. Het recyclen van dergelijke systemen is goed voor het milieu. Het is echter ook zo dat de edelmetalen die een katalysator bevatten, zeer kostbaar zijn. Ongeveer 90% van het systeem kan worden hergebruikt en is daardoor erg waardevol voor recyclingbedrijven, zoals Krommenhoek Metals.

Katalysator recycling wordt uiteindelijk toegepast om de edelmetalen Platina, Palladium en Rhodium terug te winnen die het bevatten. Ook wordt het gebruikt om de edelmetalen te recyclen tot een bruikbare grondstof, wat een positief effect heeft op het milieu.

De waarde van katalysator recycling

Bij Krommenhoek Metals kunt u ervoor zorgen dat het maximale uit jouw katalysatoren wordt gehaald. De ervaring die wij hebben, zorgt ervoor dat wij elke katalysator van binnen en van buiten kennen. Of het nu gaat om katalysatoren van personenauto’s of vrachtwagens, industriële katalysatoren of roetfilters. Door de kennis die wij hebben wordt ervoor gezorgd dat u optimaal kunt profiteren van het recyclen van de katalysatoren.

Als u een katalysator wilt laten recyclen, dan wilt u vast en zeker weten wat u daarvoor terugkrijgt. Onze vertegenwoordigers kunnen ter plekke de waarde schatten van uw oude katalysator. Dit doen zij met behulp van een mobiele applicatie. De waarde van katalysator recycling is afhankelijk van verschillende factoren. Er wordt onder andere gekeken naar het soort en de hoeveelheid edelmetalen die de katalysator bevat. Ook kunt u direct een foto sturen van uw oude katalysator via Whatsapp naar ons team en u ontvangt direct een prijs.

Door onze werkwijze kunt u bij ons altijd vertrouwen op de meest actuele en eerlijke prijs voor uw oude katalysator(en). Bovendien rekenen wij de onderdelen meteen met u af; contant of per directe overboeking. Voor meer informatie omtrent katalysator recycling, kunt u terecht op onze dienstenpagina.

Terug