De koperprijs

Koper is een zeldzame metaalsoort. De actuele prijs wordt bepaald aan de hand van het huidige aanbod en de vraag vanuit fabrieken.

Binnen Europa vind je vraag en aanbod in fysieke vorm terug op de Londen Metal Exchange (LME). Waardepapieren van alle metalen, waaronder koper, wisselen daar dagelijks van eigenaar, onder de handelaren. De LME wordt als maatstaf gezien voor de prijsbepaling, in de nieuwmarkt én in de recyclingmarkt.

Krommenhoek Metals heeft een prominente positie in de huidige markt. We hebben doorlopende contracten met koperfabrieken in Europa en daarbuiten. De prijs kan per dag variëren en is naast de LME-notering afhankelijk van onze opbrengst bij die fabrieken. Daarom publiceren we dagelijks de actuele koperprijs, die wij betalen wanneer je bij ons inlevert of laat ophalen. De actuele prijzen kun je online terugvinden op de schrootprijzen pagina.

We geven daarbij ook een historisch overzicht van de koperprijs en andere metalen. Bij Krommenhoek Metals blijf je dus op de hoogte van de actuele prijzen en de prijsontwikkelingen over een langere periode

Laatste prijswijziging 22-06-2024


Oude metalen
Product
Staalpas prijs Staalpas prijs
Staalpas + instant payment prijs Staalpas + instant payment prijs
Standaard prijs Aantal kg Prijs
Oud koper handgepeld prijs € 7,70  - Staalpas prijs € 7,80  - Staalpas + instant payment prijs € 7,60 0,00
Koper prijs € 6,90  - Staalpas prijs € 7,00  - Staalpas + instant payment prijs € 6,80 0,00
Oud messing prijs € 4,30  - Staalpas prijs € 4,40  - Staalpas + instant payment prijs € 4,20 0,00
Oud brons prijs € 5,20  - Staalpas prijs € 5,30  - Staalpas + instant payment prijs € 5,10 0,00
Oud kabel prijs € 2,40  - Staalpas prijs € 2,50  - Staalpas + instant payment prijs € 2,30 0,00
Oud lood prijs € 1,40  - Staalpas prijs € 1,45  - Staalpas + instant payment prijs € 1,30 0,00
Oud zink prijs € 1,30  - Staalpas prijs € 1,35  - Staalpas + instant payment prijs € 1,20 0,00
Oud aluminium prijs € 1,10  - Staalpas prijs € 1,15  - Staalpas + instant payment prijs € 1,05 0,00
Oud RVS prijs € 1,10  - Staalpas prijs € 1,15  - Staalpas + instant payment prijs € 1,00 0,00
Oude accu prijs € 0,50  - Staalpas prijs € 0,55  - Staalpas + instant payment prijs € 0,45 0,00
Oude elektromotoren prijs € 0,55  - Staalpas prijs € 0,60  - Staalpas + instant payment prijs € 0,50 0,00
Grondkabel prijs € 0,85  - Staalpas prijs € 0,90  - Staalpas + instant payment prijs € 0,80 0,00
Auto kabelbomen € 2,75  - Staalpas prijs € 2,85  - Staalpas + instant payment prijs € 2,65 0,00
Oude transformator blokjes € 0,46  - Staalpas prijs € 0,47  - Staalpas + instant payment prijs € 0,45 0,00
Oud ijzer prijs € 0,21  - Staalpas prijs € 0,22  - Staalpas + instant payment prijs € 0,20 0,00
Gruis ijzer prijs € 0,18  - Staalpas prijs € 0,19  - Staalpas + instant payment prijs € 0,17 0,00
Aluminium pvc kabel € 0,50  - Staalpas prijs € 0,55  - Staalpas + instant payment prijs € 0,45 0,00
Aluminium offset drukplaten € 1,60  - Staalpas prijs € 1,65  - Staalpas + instant payment prijs € 1,55 0,00
Oud widia prijs € 13,00  - Staalpas prijs € 13,00  - Staalpas + instant payment prijs € 12,50 0,00
IJzer-draaisel (of -draailingen) € 0,17  - Staalpas prijs € 0,18  - Staalpas + instant payment prijs € 0,16 0,00
Aluminium velgen van auto's € 1,55  - Staalpas prijs € 1,60  - Staalpas + instant payment prijs € 1,50 0,00
Papier en karton prijs € 0,01  - Staalpas prijs € 0,01  - Staalpas + instant payment prijs € 0,01 0,00
Totaal: 0,00

Soorten koper

Koper kun je in vele soorten en vormen inleveren bij Krommenhoek Metals, of door ons laten ophalen. Denk aan: 

Koperprijs en de klimaattransitie

Enige tijd geleden verscheen ons blogartikel over de ontwikkeling van de koperprijs. Daarin vertelden we al dat er ontzettend veel koper nodig is voor het behalen van de klimaatdoelen. Zo is de hele wereld aan het elektrificeren. Daarvoor is één metaalsoort absoluut onmisbaar: koper. 

In een elektrische auto zit gemiddeld vier keer zoveel koper verwerkt als in een normale auto (bron: Reuters). En voor het opladen is een kabel nodig waar ook koper in zit. Heb je daarnaast nog zonnepanelen? Dan gaat de stroom daarvan naar je voertuig, of wellicht in de toekomst naar een batterij. Je raadt het al: dat gebeurt via een kabel die koper bevat. Ook met al je oude kabels kun je terecht bij Krommenhoek Metals, het actuele overzicht van de actuele prijzen verwijzen we je naar de pagina over de oud kabelprijs.

Wereldwijd worden op land en in zee grote windmolenparken neergezet, om meer elektriciteit op te wekken. Ook voor het transporteren van die stroom naar woningen en fabrieken, is koper noodzakelijk.

Productie van koper

Voor de productie van koper worden primaire grondstoffen uit de aarde gewonnen: de koperertsen. Dat gebeurt in mijnen over de hele wereld. Daarna worden ze opgewerkt tot koper halffabricaten.

Het ontwikkelen van een nieuwe mijn kost een enorme hoeveelheid geld en ontzettend veel tijd: zo’n acht jaar. Maar ja, dat koper móet er komen om in al onze behoeften te voorzien. Een stroomaansluiting voor iedereen, je telefoon, de auto en praktisch elk huishoudelijk apparaat. 

Vanwege die hoge kosten en de tijdsduur is het belangrijk om koper te recyclen dat al gedolven is.

Koper recycling

Gelukkig is koper ontzettend goed te recyclen. Van al het koper dat wereldwijd wordt geproduceerd, heeft 40% koperschroot (of: oud koper) als basisgrondstof (bron: Bir.org).

Heel veel Europese smelterijen gebruiken oud koper om nieuwe koperen halffabricaten te maken. Dat gebeurt vaak in zogenaamde refinery’s. Hier wordt de koper geraffineerd, om de vervuilingen eruit te halen. Daarnaast kunnen gieterijen schone stromen direct omsmelten tot nieuwe producten.

Recyclen van  oud koper is het duurzame antwoord op de ontginning van kopererts. Het levert een CO2-besparing op tot wel 65%, vergeleken met productie in de mijnen. Met ieder stuk gerecycled metaal wordt bovendien de schade aan onze aarde beperkt en uitputting voorkomen.

Lever je oude koper in bij Krommenhoek Metals tegen de actuele koperprijs. Niet alleen is dit bevorderend voor het milieu, door schaarste is jouw oude koper momenteel veel geld waard. Weten wat jouw oude koper waard is? Stuur ons een foto via onze WhatsApp service.

Koper versus aluminium 

Waarom wordt koper zo vaak gebruikt en stappen we niet over op bijvoorbeeld het gebruik van oud aluminium? Daarvan zijn namelijk veel grotere hoeveelheden aanwezig in de aarde. 

De reden is dat koper duidelijk beter geleidt. Om in het aluminium-voorbeeld te blijven: van dat metaal zou je veel meer nodig hebben, voor hetzelfde geleidingsresultaat. Bovendien is koper een stuk flexibeler, wat in veel situaties grote praktische voordelen heeft. Stel je de enorm lange kabels op de bodem van de oceaan maar eens voor, dit ligt nu eenmaal niet in een mooie rechte lijn.

Waarom Krommenhoek?

Bij Krommenhoek Metals hebben we oog voor de leefomgeving van ons allemaal. De aarde raakt uitgeput en er is een ander soort verstandhouding nodig, waarbij we zorgvuldig omgaan met wat onze planeet te bieden heeft. Door te innoveren, door te hergebruiken en door te koesteren. Zodat we allemaal zorgeloos kunnen blijven leven, ademen en liefhebben. Zonder te veel in te leveren op onze wensen. Vooruitgang dus. Op een verantwoorde manier.

Bovendien kies je met ons voor het gemak van de handige en prettig ingerichte inleverstraten in Rotterdam en het Westland. Of voor de efficiënte mogelijkheden om verantwoord en gecertificeerd af te voeren, als jouw bedrijf grotere hoeveelheden oud koper heeft. Wij kunnen je door heel Nederland ontzorgen, met onze lekvrije palletbox en/of containerservice.

Bij Krommenhoek Metals krijg je altijd de beste prijs voor je oude koper. Stuur een Whatsapp of bel 010-8009539 (bel direct link) als je vooraf een prijsopgave wilt ontvangen.

Direct een prijs opvragen? Upload je foto

Veelgestelde vragen koper prijs

Wat is de koperprijs op dit moment?

De koperprijs wisselt continue en wordt bij Krommenhoek Metals dagelijks ge-update op deze pagina: schrootprijzen.

Wat is de koperprijs per kilo?

De koperprijs per kg wijzigt dagelijks op de London Metal Exchange (LME) De notering voor het koper op deze exchange is van invloed op de koperprijs per kg welke Krommenhoek Metals aan zijn klanten kan betalen. Doorgaans betekent een hogere koers ook een hogere oud koper prijs per kg. Dit is echter niet altijd het geval zo, soms wordt de koers door speculatie of onrust in de markt omhoog gedreven, maar blijft de marktprijs anders. Daarom is het goed dit altijd te checken in de schrootprijzen tabel van Krommenhoek.

Waarom zou u koper inleveren?

Door onze nauwe samenwerkingen met kopersmelterijen over heel de wereld, draagt Krommenhoek Metals er zorg voor dat koper duurzaam gerecycled wordt tot een nieuw product. Wist je dat elke kilogram koper die je inlevert bij Krommenhoek Metals bijdraagt aan 85% energie reductie ten opzichte van het produceren van koper uit koper ertsen? (bron: www.bir.org)

Hoe werkt koper inleveren?

Je kunt bij ons koper inleveren tegen de dagelijks vastgestelde koperprijs, dit kan gewoon zonder afspraak. Wij zullen het koper samen met jou wegen en vervolgens kun je de opbrengst uit onze geldautomaat ontvangen of ervoor kiezen dat wij het geld direct overboeken op je rekening. Voor bedrijven plaatsen wij palletboxen en/of grote schrootcontainers en wanneer deze vol zijn halen wij deze weer af. Door ons uitstekend logistiek wagenpark ben je gegarandeerd van een snelle en efficiënte afvoer van je oud koper, duurzame en verantwoorde recycling en een transparante werkwijze.

Wat zijn de voordelen van Krommenhoek Metals?

Wij zorgen voor een snelle betaling, hebben een transparante werkwijze, opereren duurzaam en verlenen uitstekende service.

Waarom met uw koper naar Krommenhoek Metals?

Wij zorgen ervoor dat je koper duurzaam wordt gerecycled, voeren een transparante prijsvorming, uitstekende service en een snelle betaling.

Wat is de hoogste koperprijs ooit genoteerd?

De hoogste koperprijs voor nieuw koper ooit is genoteerd op 7 maart 2021 met een bedrag 10.730 usd per ton. 

Wat is de verwachting van de koperprijs?

’De koperprijs verwachting wordt berekend door marktwerking, of simpel gezegd: vraag en aanbod. De wereldwijd meest gebruikte graadmeter is de koper notering op de Londen Metal Exchange (LME) Hierop worden, op dagelijkse basis (doordeweeks), koper contracten verhandeld en wordt de wereldwijde voorraad bijgehouden. Vaak worden koperprijzen voor oud koper schroot afgesproken in formulevorm op basis van de LME (Londen Metal Exchange). Uiteraard kan er bij een plotselinge verandering in de marktsituatie materiaal tegen marktprijs worden verhandeld.