Column: Urban Mining, dat doe je toch zelf

Urban Mining, zo kunt u zelf meedoen:

Westerlijk afschuiven:

‘’ Er zit goud in ons afval. Letterlijk. Het terugwinnen heeft een nieuwe wereldwijde miljarden industrie gestart. Men noemt het Urban Mining en het is hot’’

Zo begint de redactie van VPRO Tegenlicht het begeleidend schrijven als inleiding op de documentaire ‘’Vuil Goud’’. In deze (overigens zeer aan te raden) documentaire, geven de makers een probleem aan. Een probleem dat in Afrika jarenlang oude electronica gedumpt is. De tendens omtrent oude electronica is voornamelijk negatief. De Westerse wereld heeft vooral in de jaren ’90 haar verantwoordelijkheid ontlopen door het afval niet te verwerken, maar te dumpen. Dit heeft Afrika met een groot probleem opgezadeld. Gelukkig zijn er mooie initiatieven, die u kunt volgen door de documentaire te bekijken.

Verbeterde technieken:

Sinds de jaren ’90 is afvalscheiding een hot item geworden. Door materialen te sorteren op de plek waar het als afval begint, kunnen steeds meer materialen gerecycled worden. De verwerkingstechnieken zijn steeds geavanceerder, en worden omarmt door een breed publiek. Denk hierbij aan oud papier, plastic, batterijen, glas en nog veel meer. Van deze producten is algemeen bekend en aanvaard dat we deze apart inzamelen en afvoeren naar de specialist. Door dat de scheiding  goedkoper wordt, en het materiaal makkelijker hergebruikt kan worden, wordt de waarde van het afval hoger.

Goud delven vs Urban Mining:

Goud delven heeft altijd een bepaalde mystiek om zich heen gehad. U keek vroeger vast films van noeste cowboys en avonturiers die goud dolven uit de oevers van de Yukon. Deze rivier veroorzaakte een heuse ‘’gold rush’’ in de 19e eeuw. Dit alles beschreven in de bestseller van Jules Verne, genaamd ‘’Le vulcan ‘d Or’’. Tegenwoordig kunt u op National Geographic Channel een meerdelige serie volgen, genaamd Yukon Gold. Hierin ziet u een groep miners die hetzelfde werk doen als hun illustere voorgangers uit de 19e eeuw. U ziet verbeterde technieken, maar ook de gebruikelijke problemen en moeilijkheden die de miners tegenkomen in hun speurtocht naar goud. De ironie wil dat in een ton electronica afval 60 keer méér goud zit dan in een ton gemiddelde gouderts. Het goud zit in ons afval! We winnen het goud uit stedelijk afval, wat de gouderts vervangen heeft. Doordat goud een heel goed geleidemateriaal is (Zie deze pagina over goud), zit in alle communicatieapparatuur dit edelmetaal. U begrijpt dat er dus in een mobieltje relatief meer goud zit, dan in een waterkoker. Er zijn enorm goede scheidingsprocessen ontwikkeld. Deze zijn ingericht op hele grote hoeveelheden. U zult denken, die heb ik niet, wat heb ik hieraan? Dat ga ik u uitleggen.

Hoe doe ik mee?

Het goede nieuws is, u kunt met Urban Mining meedoen! U kunt recycling het beste zien als een piramide. Zoals u weet is een piramide getrapt, een brede basis, en een smalle top. U als particulier vormt de brede basis. In ieder huishouden of bedrijf bevindt zich electronica afval. Denk aan: Computers, mobieltjes, laptops, tablets, servers, printers, en nog veel meer. Wat doet u daar nu mee? Gooit u deze in de container? Dat is jammer, u gooit namelijk geld weg. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die deze materialen van u kopen. Deze bedrijven sorteren ze, en zorgen dat ze in grote hoeveelheden terechtkomen bij de verwerkers. Deze vormen de middelste trap van de piramide. Deze bedrijven hebben een groot-locale functie. Krommenhoek Metals is er daar een van. Er wordt door deze bedrijven veel tijd gestoken in het onderzoeken van de waarde van deze afvalstromen. Doordat de wereldkoers van bijvoorbeeld goud nogal eens wisselt, is dit een proces wat aandacht verdient. Uiteindelijk worden de materialen aangeleverd bij verwerkers. Deze zijn de smalle top van de piramide. Zo kunt u het goud uit uw huisvuil omzetten in geld. Door een juiste sortering, en een gezonde dosis intrinsieke motivatie werkt u mee aan schonere afvalstromen, en een dikkere portemonnee. Alles valt of staat met uw eigen inzet. Deze inzet heeft u al als het gaat om ‘’gratis’’ afvalstromen. U zet uw papier al aan de straat, en u gooit glas al in de glasbak.  Kijk eens in al uw lades, op de zolder en in de garage. Vraag rond in uw buurt, op uw werk en op de club naar oude computers. Vaak wil een metaalrecyclingsbedrijf ook containers leveren op uw club of vereniging. Krommenhoek Metals in ieder geval wel. Hiermee spekt u gelijk de clubkas.

Iedereen kan goudzoeker zijn, u ook! Welkom in de wereld van Urban Mining.

 Door: Jan-Willem Dekker; trader bij Krommenhoek Metals
Terug