De koper prijs maakt flinke daling maar lijkt inmiddels gestabiliseerd

Eind januari publiceerde Krommenhoek Metals een nieuwsbericht omtrent de schrootprijs verwachting voor het komende jaar, waaronder de ontwikkelingen van de koper prijs en de nikkel prijs. De voorspelling van zakenbank Goldman Sachs, waarin flinke prijsdalingen voor de koper prijs en de ijzer prijs werden voorzien, lijkt wel eens bewaarheid te kunnen worden.

Koper prijs in neerwaartse spiraal

Ten tijden van ons persbericht (24 jan red.) omtrent de verwachte daling van de koper prijs van 15% noteerde de koper koers op de Londen Metal Exchange (LME): EUR 5300 per ton. We zijn nog geen 2 maanden verder en de koper koers is ruim 12 % gedaald naar een LME koers van EUR 4650 voor een ton zuiver koper. Als belangrijkste redenen voor deze eerdere voorspelling worden de structurele mega investeringen van het afgelopen decennia in de koper mijnbouw genoemd. Hierdoor verwachtte de bank een overschot en een prijsdaling van koper en een prijsdaling. Daarbij helpen de tegenvallende macro-economische factoren vanuit de grootste afnemer van koper schroot, te weten China, ook niet echt mee. Tel hierbij de crisis over het schiereiland de Krim op en de prijsdaling is een feit.

Nikkel prijs vertoont opwaartse trent

Aan de andere kant berichte de zakenbank over een verwachte prijsstijging van het nikkel. Deze verwachting werd gebaseerd op recentelijke ontwikkelingen in Indonesië. Hier is medio februari namelijk een exportverbod ingegaan voor nikkel. Ook deze voorspelling lijkt bewaarheid te worden. Op de datum van het publiceren van ons vorige artikel noteerde de LME koers voor een ton Nikkel: EUR 10.628. Tijdens het publiceren van dit artikel laat de LME ons weten dat de Nikkel koers een prijs van EUR 11.386 per ton laat zien. Een prijsstijging van ruim 9%.

Krommenhoek Metals in Rotterdam probeert voor haar klanten en relaties transparantie te bieden in de oude metalen markt. Onderdeel hiervan is ontwikkelingen in de markt in de gaten houden en communiceren naar buiten toe aan een ieder voor wie daar behoefte aan heeft. Kijk hier voor onze actuele schrootprijzen

Bron: Goldman Sachs
Bron: Metalradar

Terug