Dr. Copper: ”Niet gepanikeerd”

De koperprijs heeft een boodschap voor beleggers. De toekomst oogt weer beter, maar er duiken nieuwe uitdagingen op.

 

Een gastblog door Nico Pantelis @Slimbeleggen

De zomer is begonnen, hoewel je het niet meteen zou zeggen als je tegenwoordig het weerbericht bekijkt. Toch kan je het afleiden aan heel wat zaken. De meeste mensen hebben niet enkel vrijaf, er is ook de nieuwsluwte in de media en de zwakkere beurshandel. Dat is ook dit jaar weer niet anders: beleggers verlaten massaal de vloer. Maar hun beursschermen zijn vandaag nooit meer veraf. Laptops, tablets, smartphones, … de markten zijn overal en altijd bereikbaar. Dit zorgt ervoor dat er al eens sneller een reactie kan ontstaan op onverwacht nieuws. Vorige week was er zo’n moment, toen de Portugese bank Banco Espirito Santo in betalingsproblemen leek te komen. Meteen doken de koersen naar beneden.

Het bleek echter een storm in een glas water te zijn, want de heisa is inmiddels weer achter de rug. Toch blijven beleggers de markten tegenwoordig dichter opvolgen, ook tijdens de zomermaanden. Dat is ook voor ons het geval. We volgen onze favoriete beurzen en aandelen van nabij op, ook al genieten we op hetzelfde ogenblik van het zonnetje ergens op een zuiders terras of op een warm strand. De smartphone zit meteen in de aanslag. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Van echte rust is er minder sprake, maar goed, het blijft onze job. Het voordeel is dat je nauwgezet (nieuwe) bewegingen kan opvolgen. Neem nu de recente prijssprong van koper. In het voorjaar wezen we u nog op de forse duik van de koperprijs. Enerzijds waren er de verwachte financiële koperverplichtingen in China, maar anderzijds ook het risico op een mogelijke economische afkoeling. En Dr. Copper kreeg weer eens gelijk: de Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal met bijna 3 procent!

US BBP Q1 2014

Dat is nogal wat voor een economie die tot op vandaag eerder een robuuste groei kon voorleggen de voorbije jaren. De pandoering van de koperprijs kwam dus niet zomaar uit de lucht vallen. Ondertussen is Dr. Copper weer aan de betere hand. Koper herstelde immers fors de afgelopen weken. De prijs flirt opnieuw met het niveau van 3,3 USD/pond, wat aan de bovenzijde van de zijwaartse bandbreedte (sinds 2013) is. Bovendien noteert de koperprijs weer met

Ondertussen weet de markt niet meer van welk hout pijlen te maken. We lezen bijna dagelijks tegenstrijdige berichten over de kopermarkt. De ene keer wijzen marktdeelnemers op een verbetering binnen het kopercomplex omwille van de aantrekkende vraag uit China. Daarom trok onlangs de regering van Chili, de grootste koperproducent ter wereld, haar gemiddelde koperprijs op van 3,05 USD tot 3,12 USD voor 2014. Andere waarnemers zien het dan weer somber in voor koper. Zo ziet zakenbank Goldman Sachs de prijs terugvallen als gevolg van een lagere vraag uit China. De oorzaak zou een afzwakkende Chinese huizenmarkt zijn, in combinatie met de ‘naweeën’ van de afwikkeling van de financiële deals omtrent koper. De zakenbank voorziet een gemiddelde koperprijs van 2,8 USD/pond voor 2014. Maar niet alle zakenbanken hebben dezelfde kijk op de situatie omtrent koper. Morgan Stanley voorziet zelfs tekorten opduiken. Hun prijs staat op 3,2 USD voor dit jaar.

Om het kort samen te vatten: niemand heeft enig idee waar de koperprijs naartoe gaat. Maar dat is volgens ons ook niet de belangrijkste conclusie. Wat vooral telt, is dat Dr. Copper vandaag aangeeft dat de economie niet voor een nieuwe recessie staat. En deze boodschap druist in tegen het algemene negatieve sentiment. De meeste beleggers vrezen immers voor de toekomst, maar we zien het nog steeds niet zo somber in. Dat kon u hier in de voorbije weken al opmaken uit onze columns. Bovendien voorzien we een oplopende inflatie. Ook dat kan de verscholen boodschap van Dr. Copper zijn. Want we zien steeds meer elementen opduiken die een inflatoire periode voorspellen. Kijkt u maar eens naar de grafiek over de looninflatie van Deutsche Bank (Bron: Business Insider).

looninflatie DB

Hoewel het vandaag nog wat te vroeg is om de diverse boodschappen aan elkaar te koppelen, worden steeds meer punten met elkaar verbonden. De boodschap van Dr. Copper lijkt duidelijk: ‘Voorlopig hoeft u niet te panikeren’.

Zoals we eerder aantoonden, is het altijd goed om te luisteren naar deze financieel-economische dokter, want zijn oordeel zit meestal goed. Vandaag heeft koper een positievere boodschap voor de wereldeconomie: we hoeven ons nog niet al te veel zorgen te maken. Dat is vervolgens ook weer goed nieuws voor de vele bezorgde beleggers. We kaartten het hier eerder al aan: de weg naar hogere koersen ligt nog altijd open, ondanks de enorme klim van de voorbije jaren. Uiteraard blijft waakzaamheid altijd geboden, want hoe hoger de klim, des te dieper een mogelijke val. Maar zolang de centrale bankiers financiële valschermen uitdelen, blijft een harde landing uit. Tot nader order is hoogtevrees onterecht. Geniet dus van uw zomervakantie!

Bron: Standaard.be

Terug