Goldman Sachs voorziet flinke prijsdalingen voor álle metalen

Goldman Sachs heeft zijn prijsdoelen voor vrijwel alle basismaterialen verlaagd. Grootproducent China slaagt er volgens de zakenbank niet in om nieuwe markten voor met name koper en ijzererts te vinden. Dat betekent dat producenten hun producten via de staatsgeleide economie niet kwijt raaken.

Goldman Sachs hijst de stormbal voor het eerst voor zo’n brede categorie grondstoffen. Voor nikkel bijvoorbeeld heeft Goldman Sachs zijn prijsdoel 23% lager gezet, voor koper 16% minder. En de prijzen waren al naar beneden aangepast. Koper stond 2,6% dit jaar, nikkel bijna 7%.

Lage olieprijs versterkt effect

De lage olieprijs maakt al dat grondstoffen tot de slechtst presterende sectoren behoren. De zogeheten industriële materialen zullen het vanwege de economische groei in Azië bezet doen, verwacht Goldman Sachs. De Bloomberg Commodity Index staat op het laagste punt in twaalf jaar. Volgens de analisten van de zakenbank doet China te weinig om de verkoop van zijn grondstoffen aan te vuren.

Renteingreep hielp niet

China heeft twee keer de rente verlaagd in drie maanden tijd. De Chinese overheid heeft eerder aangegeven dat zijn economie in het laagste tempo in twintig jaar is gegroeid en voorziet bovendien meer tegenvallers in vastgoed.


Bron: De Telefraaf

Terug