Introductie Coronavaccin doet oud ijzer prijs exploderen

De oud ijzer prijs is sinds halverwege november werkelijk geëxplodeerd. De introductie van het coronavaccin geeft niet alleen beleggers vertrouwen voor de toekomst, maar ook staalproducenten geloven in een goed gevuld orderboek voor 2021. Zij bestellen gretig oud ijzer schroot als grondstof voor hun staalproductie. Er is echter weinig ijzerschroot beschikbaar in Europa, met schaarste tot gevolg.

Vanuit Rotterdam werden in november en december enorm veel zeeboten met staalschroot verkocht aan Turkije. Rotterdam geldt als de belangrijkste exporthaven van staalschroot in Europa voor export naar Turkije. Hier zijn de grote staalfabrikanten voor de productie van met name betonijzer gevestigd.

Ook de staalschrootprijzen in Zuid-Azië zijn omhoog geschoten. Daarom hebben staalfabrieken in India en Pakistan ook hun prijzen verhoogd. Echter, door beperkte beschikbaarheid van zeecontainers zijn de transporttarieven ook door het dak gegaan. Als gevolg kunnen staalfabrieken hier slecht aan materiaal komen. Daarnaast zijn reeds gekochte zendingen vertraagd, waardoor de productie in gevaar komt.

Niet alleen de oud ijzer prijs breekt alle records, ook de ijzererts prijs is op het hoogste niveau sinds 2011. Deze prijsstijging wordt vooral veroorzaakt door een toenemende vraag naar ijzererts uit China. De Chinezen produceren zelf meer staal dan de rest van de wereld gecombineerd bij elkaar.

Ondanks het heersende optimisme van dit moment bestaat er enig pessimisme onder marktexperts. Zo is recentelijk duidelijk geworden dat het Covid-19 virus zich in gemuteerde vorm razendsnel verspreid in het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft al tot gevolg dat het Verenigd Koninkrijk door veel landen als hoog-risicoland wordt geclassificeerd. Dit brengt de nodige reisbeperkingen met zich mee. Daarnaast lopen de Covid-19 besmettingscijfers in heel de wereld op en worden er steeds meer lockdowns ingevoerd. Mocht deze trend zich doorzetten dan kan dit nog wel eens voor een flinke neerwaartse spiraal zorgen in de oud ijzer prijs.

Terug