Rumoerige prijsontwikkelingen begin 2020

Rumoerig

Op het gebied van de prijzen voor oude metalen is het jaar 2020 rumoerig begonnen.

Direct na oud en nieuw zagen we nog hoge noteringen voor bijna alle non-ferro metalen. Dit zijn metalen die geen ijzer bevatten, of die niet zijn samengesteld met ijzer als hoofdbestanddeel. Denk bijvoorbeeld aan koper, lood, zink en nikkel. Sinds medio januari zien we hier flinke prijsdalingen. Op het moment dat we dit schrijven, is de notering van koper inmiddels meer dan 10% gezakt. De prijzen van lood en zink vertonen een vergelijkbaar beeld.

Chinees nieuwjaar

Op 25 januari is het Chinese nieuwjaar van start gegaan. Dat is ook het moment waarop in dat land de vakanties beginnen. Vrijwel iedereen is dan vrij, zodat zakelijke activiteiten bijna helemaal tot stilstand komen. China is een grootverbruiker van oude metalen. Die dienen daar als secundaire grondstof voor de productie van nieuwe metalen. Vanaf het begin van het Chinese nieuwjaar zien we traditioneel dan ook een dalende trend bij de metaalkoersen.

Corona virus

Nog net voor de start van alle feestelijkheden brachten de Chinese overheden het nieuws naar buiten over de uitbraak van het besmettelijke Corona virus in Wuhan. Zoals bekend vormt dit een groot gevaar voor de volksgezondheid. Het trekt ook een zware wissel op de Chinese economie. En dat werkt weer door op de metaalkoersen.

Herstel

Gaan de prijzen voor non-ferro metalen zich weer geheel herstellen? En zo ja, wanneer gebeurt dat?

Naar verwachting zal de mate van veerkracht van de Chinese economie daar voor een groot deel bepalend in zijn. Hoe weerbaar is deze tegen het Corona virus? We zouden in dit verband trouwens bijna kunnen spreken van een Corona crisis.

Natuurlijk is het aloude, wereldwijde spel van vraag en aanbod ook nog steeds een belangrijke factor voor de noteringen van non-ferro metalen. Maar voorlopig lijken de ontwikkelingen in China zwaarder te wegen.

Eén ding blijft altijd: de noteringen kunnen van dag tot dag verschillen. Het online schrootprijzen-overzicht van Krommenhoek Metals biedt u op elk moment het meest actuele beeld van de prijzen voor non-ferro en overige oude metalen.

 

Terug