Snelstaal (HSS)

Misschien heeft u er weleens van gehoord: snelstaal. Dit materiaal is ook wel bekend onder de afkorting HSS (wat staat voor High Speed Steel) of de naam sneldraaistaal.

Het is een hooggelegeerd wolfraam-chroomvanadiumstaal. Een ingewikkelde term, die al iets logischer klinkt als we u de samenstelling van snelstaal verklappen. Deze legering heeft ijzer als basis en bestaat voor de rest uit wolfraam (18%), chroom (4%), vanadium (1%) en koolstof (1%). Met name het chroom geeft dit metaal de hardheid. Het vanadium is toegevoegd om het taaier en slijtvaster te maken.

Verhit
Een belangrijk kenmerk van snelstaal is dat het goed bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Dat is vooral te danken aan het wolfraam in de legering. Zelfs bij verhitting tot ca. 600 graden Celsius blijft de hardheid behouden. Hierdoor is dit metaal bijzonder geschikt voor gereedschap dat heel warm kan worden bij gebruik. Denk bijvoorbeeld aan boren voor metaal en steen. Of aan een ijzerzaag.

Hardheid
Snelstaal is zeker niet het hardste materiaal om werktuigen van te maken. Dan kijken we eerder naar onder meer carbiden, keramische verbindingen en diamant. Toch wordt snelstaal vaak toegepast. Dat komt omdat het veel meer stootbestendig is. Dat komt goed van pas bij onderbroken snijbewerkingen, zoals met een handmatige draadtap.

Daarnaast kan dit metaal vrij makkelijk bewerkt worden. Wat weer een groot voordeel is bij het maken van snijwerktuigen met ingewikkelde vormen.

Herkennen
Natuurlijk is er goedkoop gereedschap op de markt, waarvan de boren en dergelijke worden verkocht als snelstaal. Terwijl de samenstelling vaak toch duidelijk anders is. Dit is eenvoudig te controleren bij het slijpen van bijvoorbeeld de boren. Wanneer daarbij donkere vonken te zien zijn, gaat het om snelstaal. Normaal staal geeft veel lichtere vonken.

Hardmetaal
Snelstaal is een afgeleid product van hardmetaal. klik hier als u meer wilt weten over de prijzen van oud hardmetaal en over de mogelijkheden voor inleveren/ophalen bij Krommenhoek Metals.

Heeft u oud snelstaal (of twijfelt u daarover)? Dan kunt direct contact met ons opnemen of stuur een foto via WhatsApp +31 6 136 621 87.

Voor bedrijven hebben we natuurlijk onze oud metaal-box service.

Terug