Magnesium prijs

Jaarlijks wordt ongeveer 1 miljoen ton aan magnesium legeringen verbruikt. Aluminiumlegeringen tellen een verbruik van 50 miljoen ton. Magnesium is ongeveer een derde lichter dan aluminium, echter de toepasbaarheid is vele malen lager. De beperktere toepassing van magnesium komt door de lage corrosie bestendigheid en snelle ontvlambaarheid.

Magnesium recycling vergt een speciaal proces het is namelijk al ontvlambaar bij een lage temperatuur, met name in poeder vorm en in de vorm van dunne plaatjes. Bij een temperatuur van 100 graden Celsius kan er daardoor al een vlam ontstaan. De magnesium stick wordt daarom ook gebruikt voor het aanmaken van vuur. In poedervorm vind magnesium zijn weg in vuurwerk en zogenoemde licht flares in de scheepvaart als hulpsignaal. Tegenwoordig probeert men de snelle ontvlambaarheid  te ondervangen door de juiste elementen bij te legeren. Daarnaast kunnen in de legering elementen zitten die lastiger te recyclen zijn zoals scandium, gadolinium en strontium.

Bij het bewerken van magnesium komen magnesium metaal draaisels vrij.  Deze zijn, indien goed separaat van andere legeringen, prima te recyclen.

Uiteindelijk verwerken de smelters het magnesium schroot tot een magnesium blok of magnesium staaf. Dit zuivere magnesium blok is geschikt voor het maken van een product of voor het maken van een aluminium of magnesium legeringen door een aluminium of magnesium smelter.

Een magnesium legering wordt aangeduid met twee letters, een afgerond getal en een letter en nog een letter. Bijvoorbeeld Magnesium AZ91A is een automobiel legering. De eerste twee letters zijn de elementen die naast magnesium het meeste voorkomen. Dus AZ staat voor Aluminium en Zink, waarbij aluminium 9% is en zink 1%. Magnesium is in dit geval dan 90%. De derde letter zegt iets over de standaard en de vierde letter over de warmtebehandeling. AS41 bestaat dus voor 4% uit aluminium en 1% uit silicium. Magnesium is dan ongeveer 95%, afhankelijk van de andere elementen.

Hoe komt de prijs van magnesium tot stand? De magnesium schroot waarde wordt bepaald door vraag en aanbod.

Voorbeelden van magnesium schroot

  • Magnesium velgen
  • Magnesium motorblokken
  • Transmissieboxen
  • Gegoten magnesium
  • Magnesium dockboards
  • Magnesium draaisels
  • Magnesium clips 

Leuk weetje: De ISRI code van magnesium is WINE, WOOD, WORLD en WAFER MAGNESIUM

Magnesium prijs Op aanvraag
Oud magnesium prijs

Bedrijfsfilm