Staalfabrieken drijven prijzen op

Verschillende Europese staalfabrieken kondigen aan voornemens te zijn de staalprijzen te verhogen. Ook verschillende staalhandelaren berichten dat zij de staalprijzen zullen verhogen wanneer de inkoop duurder wordt. De schrootprijzen voor diverse materialen zijn verdeeld.

De vraag is of de aangekondigde prijsverhoging daadwerkelijk doorgevoerd worden en of deze ook gehandhaafd worden. Metalbulletin meldt dat de staalprijzen momenteel worden opgevoerd door een (tijdelijk) tekort doordat veel fabrieken gesloten waren, of minder produceerden. Zal de vraag na de zomervakantie voldoende blijken om het aanbod af te nemen en de hogere prijzen te handhaven?

Staalfabriek ArcelorMittal meldde dat zei een stijgende vraag verwachten voor het tweede halfjaar. Voor de walsing van september verhoogd ArcelorMittal de prijzen voor balkstaal en stafstaal met €50,- per ton.

Staalhandelaar Reesink Staal verhoogde vorige week haar prijzen met €15,- per ton voor balkstaal en €20,- per ton voor stafstaal.

Staalhandelaar uit regio Rotterdam vertelde in een telefonisch interview dat zij niet verwachten dat de staalprijzen sterk zullen stijgen. “ Wij zien niet genoeg vraag in de markt om hogere staalprijzen te behouden. Kleine prijs fluctuaties van enkele tientjes sluiten wij niet uit, maar een enorme stijging tot het niveau van eind vorig jaar voorzien wij niet” .

Schrootprijzen

De schrootprijzen zijn op dit moment vrij hoog. Wereldwijd is er een toenemende vraag naar schroot. Groeiende economieën van nieuwe wereldspelers zoals Brazilië en Zuid-Amerika vragen veel staal en metaal en derhalve ook schroot.

Toch zijn de schrootprijzen verdeeld. De LME koers van koper is op dit moment met ca. €6745 hoog, maar voor Nikkel met €16000 erg weer laag wat de RVS prijzen sterk beïnvloed.

De metaalprijzen zijn traditioneel onderhevig aan vraag en aanbod, maar door de steeds toenemende speculatie en onrust in economieën wereldwijd meer onderhevig aan fluctuatie die niet perse metaal markt gestuurd is. Grondstoffen en metalen worden uiteindelijk schaarser en met de komst van speculanten zal het voorspellen van staalprijzen lastiger worden.

(c) Staalprijzen.nl / Krommenhoek Metals

 

27 juli 2011

Terug