Stijging van metaalprijzen door sancties tegen Rusland

Nieuwe sancties tegen Rusland drijven metaalprijzen op

Op 12 april 2024 kondigden de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nieuwe sancties aan op Russisch metaal, waaronder nikkel, koper en aluminium. Dit wordt verhandeld op metaalbeurzen in beide landen, waarvan de London Metal Exchange verreweg de bekendste is. Op de LME worden op papier metaalcontracten verhandeld, waarvan de onderliggende waarde daadwerkelijk ligt opgeslagen in 450 magazijnen, verspreid over Europa, de VS en Azië. Deze nieuwe sanctie maakt het onmogelijk om metaal, dat geproduceerd is op 13 april 2024 of daarna, op de metaalbeurzen te verhandelen. Bovendien hebben de Amerikanen aangekondigd, dat metalen die fysiek geproduceerd zijn in Rusland, niet meer de Verenigde Staten in mogen. 

Gestegen metaalprijzen

De verwachting vooraf was dat de metaalprijzen op de London Metal Exchange zouden stijgen door het sentiment dat bij dit bericht hoort. Rusland is immers een grote producent van nikkel en koper, waaronder Nornickel en aluminium. De nieuwe sancties zouden voor schaarste zorgen in de markt. Voorafgaand aan de daadwerkelijke aankondigingen werd er al een stijging gezien op de LME. 

Op maandag 4 maart 2024 noteerde een ton koper op de LME een waarde van
€ 7.778,-. Een kleine twee weken later, op 18 maart, was dit al gestegen naar € 8.237,-. Een stijging van bijna 6%, vermoedelijk gevoed door speculatie over verdere aanscherping van de sancties tegen Rusland. 

”In 6 weken tijd is de koperprijs ruim 12% gestegen”

Op 15 april steeg de koperprijs naar € 8.800,- per ton, waar het later in de week rond dit niveau bleef schommelen. In 6 weken tijd is de koperprijs dus ruim 12% gestegen. Een vergelijkbaar patroon is te zien bij aluminium, dat op 4 maart € 2011,- per ton noteerde, om vervolgens exact een maand later 10% hoger te staan op € 2200,- per ton. Direct na de invoering van de meest recente sancties steeg de aluminiumprijs naar € 2364,- en staat het momenteel boven de € 2400,- per ton. Dit betekent in 6 weken tijd een stijging van bijna 20%. Wij houden deze prijzen nauwkeurig in de gaten. Je vindt de actuele metaalprijzen, koperprijzen en aluminiumprijzen in ons overzicht

Is Rusland de belangrijkste producent van metaal? 

Door de bovenstaande ontwikkelingen zou je de indruk krijgen dat Rusland een belangrijke producent is van metalen die wereldwijd worden gebruikt in de industrie. Hoewel Rusland inderdaad een belangrijke metaalproducent is, bedraagt het aandeel in de mondiale productie slechts 5% aluminium, 6% geraffineerd nikkel en 4% koper. Analisten zijn van mening dat de sancties geen merkbare invloed zullen hebben op de wereldwijde beschikbaarheid, mede omdat alle Russische metalen die aantoonbaar vóór 13 april zijn geproduceerd, nog steeds verhandeld mogen worden.

Dumping van Russisch Metaal op de Niet-EU/VS Markt

Industriële gebruikers van metalen vrezen, dat Russische producenten koper, aluminium en nikkel buiten de EU en de VS voor aanzienlijke kortingen zullen aanbieden, om op deze manier alsnog geld te krijgen voor hun grondstoffen. Grootverbruikers zoals China en India zullen naar verwachting graag gebruikmaken van deze aanbiedingen, zonder rekening te houden met de EU en de VS. 

Hoe dit scenario zich de komende maanden zal ontwikkelen, kan dienen als een voorproefje van het geopolitieke schaakspel dat de komende jaren regelmatig de kop zal opsteken, over de beschikbaarheid van grondstoffen die nodig zijn voor de klimaattransitie. 

China bezit momenteel 95% van de wereldwijde productie van metalen die nodig zijn voor de klimaattransitie, wat aangeeft dat we eigenlijk beter kunnen spreken van een grondstoffen transitie. 

Terug