Goud prijs naar recordhoogte, maar het is niet al goud wat blinkt. Top 5 meest waardevolle edelmetalen.

Krommenhoek Metals heeft veel expertise als het gaat om recycling van oude katalysatoren en afgedankte elektronica, zoals oude computers. Op jaarbasis wordt bij ons een grote hoeveelheid edelmetalen verwerkt. We onderzoeken graag wat momenteel de vijf meest waardevolle edelmetalen ter wereld zijn.

Vraag mensen naar dure edelmetalen en vaak worden dan toch goud en zilver als eerste genoemd. Wanneer ze even verder denken, komt bij een aantal platina nog naar boven.

Om met de deur in huis te vallen, als we naar de waarde kijken staat zilver in dit rijtje heel duidelijk onderaan. Maar goud is nog niet zo’n gekke gedachte: dat is in de loop van de tijd regelmatig het duurste verhandelbare edelmetaal geweest. Koersen wisselen nu eenmaal vaak, en goud moet het ook weleens afleggen. De ene keer tegen platina, dan weer tegen palladium.

Traditioneel zien beleggers met name in onzekere tijden goud als een veilige haven voor hun vermogen. De huidige crisis rondom Corona vormt daar geen uitzondering op. Momenteel bewijst goud weer haar waarde door naar een ongekende hoogte te stijgen. Vóór de uitbraak van de wereldwijde pandemie noteerde de goudkoers € 44,- per gram. Tijdens het schrijven van dit blog is de grens van € 50,- per gram al gepasseerd. De allerhoogste prijs ooit, voor goud.

Normaliter heeft het variëren van de waarde van edelmetalen in veel gevallen trouwens te maken met industriële toepassingen.
Verder speelt onder meer het gebruik in katalysatoren van auto’s en in printplaten van computers en servers een grote rol. Dankzij de enorm snelle ontwikkeling van de technologie bevatten printplaten wel steeds minder edelmetalen. Maar omdat de wereldwijde verkoop van printplaten nog altijd groeit, zijn er toch meer edelmetalen voor nodig.
Wat ook niet mag worden onderschat is de stijgende vraag naar sieraden. Dat zien we met name in landen met heel veel inwoners waar het gemiddelde inkomen flink in de lift zit, zoals China en India. Het aandeel van het gebruik voor sieraden in de wereldwijde vraag naar edelmetalen is aanzienlijk en groeit nog altijd.

Het edelmetaal dat momenteel de hoogste waarde heeft, is voor veel mensen wat minder bekend. Vooral dankzij de toepassing in auto-katalysatoren is rhodium de huidige nummer één. Al is dat eigenlijk wel een buitenbeentje. Het is namelijk zo zeldzaam dat het niet op een reguliere wijze kan worden verhandeld. Dat geldt overigens ook voor een aantal andere ‘exotische’ edelmetalen, dus we beperken ons hier tot de gangbare soorten.

Toch willen we rhodium wél meenemen, als uitzondering. Het is via een omweg namelijk toch mogelijk om daarin te investeren, via beursgenoteerde certificaten. Daardoor kunnen we de waarde goed vergelijken met de andere vier. En dan steekt dit edelmetaal er wel heel duidelijk bovenuit. Om een beeld te geven: het was tot voor kort ongeveer 4,5 keer zoveel waard als de huidige nummer twee palladium. Momenteel is dat trouwens nog ‘slechts’ 2,5 keer zoveel. De Corona crisis blijkt namelijk behoorlijk remmend te werken op de prijsontwikkeling van rhodium, dat nu blijft steken op een koers rond de € 200,- per gram.

Wanneer we kijken naar de waarde op het moment van schrijven, komen we tot deze top 5:

  1. Rhodium
  2. Palladium
  3. Goud
  4. Platina
  5. Zilver

Terug